Contactlenzen

Contactlenzen

Misschien ken je het wel, je moet flink turen voordat je een text op afstand kan lezen. Dan wordt het eens tijd om de opticien eens te bezoeken om je ogen eens te laten opmeten. De opticien kan exact bepalen of je een sterkte nodig hebt en welke sterkte dit moet zijn. Er kan zowel een plussterkte, minsterkte als een cilinder gemeten worden. Is er een sterkte bij je gemeten dan kun je hier een bril of contactlenzen voor gaan dragen.

Omdat er veel mensen zijn die een bril niet mooi vinden of een bril niet praktisch vinden is er de mogelijkheid om te kiezen voor het gaan dragen van contactlenzen. Contactlenzen zijn er te krijgen in zowel een harde en zachte variant. Harde contactlenzen worden vaak aangemeten bij hoge sterktes of moeilijkere sterktes. Heb je niet zo'n hoge sterkte dan is het aan te raden om voor zachte contactlenzen te kiezen. Zachte contactlenzen zitten namelijk veel fijner dan harde contactlenzen, ze zijn vaak ook hoog zuurstofdoorlatend en hebben een kortere vervangingstermijn.

Zachte contactlenzen zijn verkrijgbaar als daglenzen, weeklenzen of maandlenzen. Met al deze 3 typen contactlenzen kun je zowel sferische als astigmatisme afwijkingen corrigeren. Ook zijn er multifocale contactlenzen te bestellen, met deze contactlenzen kun je slecht zicht voor veraf, maar ook slecht zicht van dichtbij corrigeren. De meeste mensen gaan namelijk vanaf een jaar of 45 minder goed zien op korte afstand en krijgen dus leesklachten. Dit slechter zien op korte afstand komt omdat het oog verouderd en hierdoor zal de ooglens niet meer zo flexibel zijn en kan niet meer voldoende accommoderen.

Kies je voor daglenzen dan hoef je geen flessen contactlensvloeistof meer aan te schaffen, omdat elke contactlens apart zit verpakt in een houdertje met lenzenvloeistof.

Kies je voor weeklenzen dan kun je deze maximaal 2 weken dragen, voordat je een nieuw paar hoeft te pakken. Deze contactlenzen laten veel zuurstof door, dus gezonder voor de ogen.

Kies je voor maandlenzen dan hoef je enkel om de 30 dagen een nieuw paar in te zetten. Vaak zijn maandlenzen ook een stuk goedkoper dan daglenzen of weeklenzen. Ook zijn er kleurlenzen te bestellen die je een maand kan dragen.

Dus je ziet het voor iedereen is er wel een kijkoplossing.