Dit moet je weten over de e-sigaret

Dit moet je weten over de e-sigaret

Wat is een zogenoemde e-sigaret? Waarom gebruiken mensen een elektrische e-smoker? En waarom stappen veel sigaretten en shag rokers over op de elektronische e-sigaret? Dit zijn vragen die veel gesteld worden door rokers en tegenstanders hiervan. In dit artikel kom je meer over te weten over een verdamper is en hoe het werkt. Er wordt uitgelegd hoe de technische werking van de elektronische elektrische sigaret in elkaar zit. Ook wordt er verteld over de verschillende smaken van de dampvloeistoffen voor e-smokers welke beschikbaar zijn en wat nicotinezouten (NicSalts) zijn. Kort gezegd: alles wat je moet weten over de e-sigaret en e-liquids!

E-liquid

Dit is de vloeistof die verdampt wordt, wordt een e-liquid of dampvloeistof genoemd. De e-liquid is in veel diverse smaken beschikbaar zoals tabak, menthol en allerlei fruitsmaken. Deze e-liquids kun je kopen in flesjes van 10 milliliter binnen Nederland vanwege wetgevingen. Deze e-liquids bestaan vaak meestal uit vier basis componenten: propyleenglycol, plantaardige glycerine, een smaakstof en eventueel nicotine. De smaakstof kun je zelf uitkiezen. Dit kan zelfs "food-grade" zijn. In diverse dampwinkels en online webshops kun je deze aanschaffen. Houdt er rekening mee dat je een e-liquid niet langer dan 3 jaar kan gebruiken. Verkleuring is niet erg maar damp het wel op binnen de houdbaarheidstermijn. Na 2/3 jaar neemt de nicotine in het product langzaam af. Het is daarom niet aan te raden om de e-liquid na de aanbevolen 2 of 3 jaar nog te gebruiken in de e-sigaret. De kosten zijn tegenwoordig circa 3 euro voor 10ml e-liquid.

Wat is een e-sigaret?

Een elektronische sigaret verdampt een vloeistof. De coil in de clearomizer wordt erg heet waardoor verdamping plaatsvindt en geen verbranding! Deze e-vloeistof is een mengsel dat bestaat uit smaakstoffen en andere stoffen. De vloeistof wordt ook wel een e-liquid genoemd zoals gezegd. Deze e-liquid wordt verhit op circa 230 graden. Er komt zo een damp vrij die de gebruiker kan inhaleren. Deze vloeistof bevat geen tabak. Tabak smaak is daarentegen wel mogelijk. Dit is het verschil met een gewone sigaret, die wel tabak bevat en waarbij verbranding plaatsvindt. Een e-sigaret bevat nicotine maar alle smaken zijn ook zonder nicotine verkrijgbaar. Je kunt een elektrische sigaret kopen in verschillende modellen en smaken. Een speciaal type van de e-sigaret is de shisha-pen. Deze shisha-pen lijkt op een normale e-sigaret. Vaak bevat de shisha-pen ook geen nicotine maar ook hier kan je kiezen voor met of zonder.

Diverse smaken

Nicotine heeft van zichzelf vaak een bittere smaak. De smaakstoffen van een elektronische sigaret verbloemen deze bittere smaak in damp e-liquids. Er is een ruim aanbod van diverse smaken. Je hebt keuze uit 10000 verschillende smaken. Zo heb je smaken van verschillende non-alcoholische dranken, verschillende fruitsmaken en snoepsmaken. Er zijn ook koffie, thee en munt smaken. Tabaksrokers kiezen voor de tabakssmaak bij een e-sigaret of stappen juist af van tabak en kiezen voor een fruitsmaakje om op deze manier de nicotineverslaving af te bouwen.

E-sigaretten als hulpmiddel om te stoppen met roken

Sommige mensen gebruiken een e-sigaret om te stoppen met roken. Toch zijn er ook mensen die naast het gebruik van een e-sigaret ook gewoon tabak roken. Veel mensen gebruikt een e-sigaret met nicotine om te stoppen met roken. Het nicotinegehalte kan namelijk stapsgewijs afgebouwd worden. Er is wel een risico dat ze aan e-sigaretten verslaafd blijven door de nicotine maar door het stapsgewijs af te bouwen in tegenstelling tot de traditionele sigaret.

Nicotinezouten

Sommige vloeistoffen bevatten nicotinezouten de zogenoemde Nic Salts. Hiermee wordt de smaak van de damp minder scherp voor de keel en longen. Door de nicotinezouten is het voor gebruikers gemakkelijker om grote hoeveelheden nicotine in te ademen. Ook worden nicotinezouten sneller opgenomen in het lichaam.